Aceste particule sunt vizibile, mai ales la masinile mai vechi cu uzura pronuntata care degaja fum negru prin teava de esapament.
Filtrul este montat pe galeria de evacuare a motorului și pentru a funcționa corespunzător mai are nevoie de o serie de senzori și de un catalizator de oxidare.
CUM LUCREAZA FILTRUL DE PARTICULE ?
Particulele de funingine sunt retinute în filtru până când se ajunge la un nivel predeterminat de umplere. În acest moment filtrul se va curăța printr-un proces numit regenerare-funinginea colectata este arsa la temperaturi inalte pentru a se ajunge la un reziduu de cenusa foarte mic care este evacuat pe teava de esapament. Regenerarea poate fi: activa, pasiva sau fortata
DE CE SUNT DOTATE MASINILE DIESEL CU FILTRU DE PARTICULE ?
Daca regenerarile active sunt intrerupte, o parte din combustibilul suplimentar introdus in cilindri va ajunge in baia de ulei si ca rezultat calitatea uleiului va avea de suferit si va creste nivelul acestuia. Cele mai multe motoare echipate cu DPF au un sensor de calitate al uleiului dar este important sa verificati periodic sa nu creasca nivelul peste limita maxima pentru ca acest fenomen poate genera distrugeri.
Regenerarea fortata poate fi efectuata doar intr-un service autorizat cu ajutorul testerului. Aceasta operatiune este posibila in functie de gradul de incarcare al filtrului DPF. In general la incarcari de peste 85 % este necesara inlocuirea cu altul nou sau demontarea si supus unui proces de curatire printr-o tehnologie specifica.
Ce factori favorizeaza incarcarea filtrului ?
- Drumuri scurte care fac ca motorul sa nu poata sa ajunga la temperaturi normale de functionare.
- Tip de ulei gresit.
- Probleme cu admisia aerului (turbina, furtune), combustibilului (injectoare, rampa comuna, etc.) sau EGR.
- Un cod de defect motor activ;
- Nerespectarea intervalului de schimb al uleiului;
În scopul de a finaliza procesul de regenerare, temperatura in interiorul filtrului de particule trebuie să crească si sa fie mentinuta la o anumita valoare. În timpul funcționării normale, cum ar fi conducerea in mediu extraurban, temperatura si presiunea gazelor de esapament este suficientă pentru a finaliza procesul fără nici o masura suplimentara. Dacă se conduce în mediu urban, cu opriri frecvente si perioade lungi de functionare la ralanti, temperatura și presiunea gazelor evacuate se reduc considerabil. În această situație, nu sunt conditii ca dpf-ul sa beneficieze de o regenerare activa. Dacă apare această situație, soferul este informat de iluminarea unei lămpi de avertizare si un mesaj în ecranul de informații al vehiculului.